top of page
  • Appel in Peer

#Peerikwilminderbelastingen

Bijgewerkt op: 25 feb. 2021Op de gemeenteraad van 16 december 2020 werd er bij de bespreking van de aanpassing van het meerjarenplan met trots aangekondigd dat er ondanks de corona-crisis 6,8 miljoen euro extra geïnvesteerd zal worden. U leest het goed er zal 6,8 miljoen méér uitgegeven worden dan eerst voorzien of in totaal 51,2 miljoen op 6 jaar tijd. Terwijl veel gezinnen op dit moment de broeksriem moeten aanhalen zit de Stad Peer op een berg middelen; middelen die ze de afgelopen jaren via te hoge belastingen opgehaald heeft bij de Perenaar.


Jà, u betaalt véél te véél belasting. Maar CD&V Peer wil liever in uw plaats beslissen wat er met uw zuur verdiende centen moet gebeuren dan een deel terug te geven en u te laten beslissen hoe u uw geld uitgeeft.


Néén, dit is geen mooi verhaaltje en néén Corona haalt de Peerse schatkist niet leeg. Appel bestudeerde de cijfers in detail, legde haar conclusies opnieuw voor aan de financiële diensten van de Stad Peer en kreeg opnieuw de bevestiging dat een belastingverlaging wél kan, maar dat uw CD&V schepencollege dit niet wenst te doen.


Hoe kunnen we in Peer een belastingverlaging realiseren?


1) De toeristenbelasting verhogen van 1,25 euro per nacht naar 1,85 euro per nacht. Deze verhoging alleen is genoeg om de belasting te verlagen met 0,5%.


2) Door minder te investeren: 2,1 miljoen euro minder investeren op 6 jaar tijd, is voldoende om de belasting te verlagen met 0,5%.


3) Door de werking van de stad te optimaliseren en zwaar verlieslatende activiteiten zoals onder meer Breughelhoeve, af te stoten.

4) Door de reserve die sowieso gerealiseerd wordt op het einde van de legislatuur te gebruiken. Deze wordt op minstens 3 miljoen euro geraamd en ligt meestal nog een pak hoger omdat geen enkele gemeente alle investeringen kan uitvoeren die in het plan staan. Of anders gezegd, de cijfers in het plan worden altijd overschat. Op het einde van de vorige legislatuur in 2019 was er zo méér dan 10.000.000 euro over. In het slechtste geval dat er 'maar' 3 miljoen overblijft, is dit nog eens voldoende om de belasting met 0,5% te verlagen.


Conclusie?

De Peerse belastingen kunnen, zonder énig risico voor de stad Peer én zonder afbreuk te doen aan de dienstverlening, met maximum 1,5% verlaagd worden tot 6,5 % en minimum met 0,5% tot 7,5%.


Voor een uitgebreide toelichting verwijzen we graag naar onze belastingsanalyse van 2019 en onze analyse van het meerjarenplan van 2019. Voor meer info over onze visie over de aanpassing van het meerjarenplan van 2020 verwijzen we naar het verslag van de gemeenteraad van 16 december 2020.

186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page